Opis forum
Aby nie być gołosłownym, poniżej zamieszczam propozycję takiego pisma.
Dobrze by było, aby wszyscy przeczytali, zamieścili ewentualne uwagi i później się podpisali.
Myślę, że jest to bardzo istotna sprawa dla nas wszystkich, lepiej by było, aby wszyscy zaliczyli i zajeli się bieżącymi sprawami, a nie ciągnięciem ogona.
Bielawa dn.
Politechnika Wrocławska
Dziekan Wydziału Energetycznego
Studenci Wydziału Energetycznego o specjalności Energetyka Komunalna – Odnawialne Źródła Energii Oddział Zamiejscowy w Bielawie.
Zwracają się o wyrażenie zgody na egzamin poprawkowy z Matematyki 1.
UZASADNIENIE.
Powodem wyboru kierunku studiów i Oddziału zamiejscowego w Bielawie w większości było:
Atrakcyjna specjalizacja zapewniająca w przyszłości zatrudnienie, ciekawą i pożyteczną pracę.
Połączenie ze Szkołą Średnią o podobnym profilu.
Lokalizacja – blisko miejsca zamieszkania itp.
Jednak wyniki sesji egzaminacyjnej, a zwłaszcza matematyki okazały się przeszkodą dla większości studentów. Uzyskanie wyniku pozytywnego z tego przedmiotu tylko przez 8 studentów, oraz zamiar rezygnacji z dalszego kształcenia się w tym kierunku przez większość studentów budzi poważny niepokój. Bowiem stawia pod znakiem zapytania dalsze istnienie Oddziału Politechniki w Bielawie. Natomiast przeniesienie kierunku studiów do Wrocławia, spowoduje dalsze rezygnacje studentów. Obawy też budzi dalszy nabór na tak trudny kierunek. Jest to niezmiernie istotne, gdyż nie należy wykluczyć różnych przyczyn w tym także losowych będących powodem przerwania na pewien czas studiów i po czasie dalszego kontynuowania.
Liczymy na zrozumienie Władz Uczelni, wyrażenie zgody i wyznaczenie terminu egzaminy poprawkowego.
Do wiadomości: Urząd Miasta w Bielawie.
Podpisy studentów:
my jestesmy wydzial mechaniczno- energetyczny a nie energetyczny ja juz mam dosc tej matmy szczerze mowiac nie wiem czy nawet jak wywalczymy dodatkowy termin to ie wiem czy damy rade jak beda podobnej tresci jak te ostatnie
a tak wogole to na forum widze zainteresowanie sprawa osob ktore zdaly matme a te co nie zdaly jakos nie chca nic zrobic i nawet nie wyraza swojego zdania na temat waszej propozycji(oprocz Michala)
Skoro tylko dwie osoby biorą udział w tej dyskusji na temat swojej sprawy, więc może Ty Karolina razem z Michałem podejmijcie decyzję, pojedźcie do dziekana pogadać i złożyć mu pismo? Czy to a propo egzaminu poprawkowego czy też kursu powtórkowego...(Kurs i tak będzie zależał od innych osób z innych kierunków zaocznych, którzy też nie zaliczyli matmy - chodzi o przewagę liczebną)... Bo inaczej przez następny tydzień będziemy dalej sobie dyskutować na tym forum, aż już zabraknie czasu i nie pozostaną nam już żadne możliwości...
Administrator
Prawdopodobnie to już ostatni mój post w tym temacie, poniżej przyklejam odpowiedź Porosińskiego:
"Z pDziekan pertraktować można - jest życzliwa studentom w ramach przepisów.
Radzę szybko wysłać maila do pdziekan.
Dodatkowego egzaminu nie chcę. Z przykrością odebrałem konieczność uzasadniania, że błędy typu 1/(a+b) = 1/a +1/b są kompromitujące na poziomie gimnazjum nie mówiąc tego w taki sposób. i że pisanie (f*g)'=f'*g' po analizie 1 w zasadzie dyskwalifikuje. Powinienem widzieć wiedzę a nie dopasowanie się do 'wymagań' egzaminacyjnych na poziomie powtórzenia rozwiązania takich samych zadań ze zmienionymi danymi.
zp"
Wynika z maila jednoznacznie, jedynym wyjściem jest kurs dodatkowy. Widzę, że tylko 4 osoby coś próbują robić:
Andrzej, Gabriel, Karolina i Michał.
Ile mogłem to zrobiłem, pisałem wszędzie gdzie zawiały moje myśli. Teraz czekam na kontakt osób zainteresowanych kursem dodatkowym-trzeba poinformować pDziekana...
Ostatnio edytowany przez Adrian Kawa (2010-03-04 20:50:04)
nie wiem jak to rozwiazac a czy my mozemy zlozyc pismo w imieniu tylko swoim czyli tych 4 osob zainteresowanych bo ja nie mam zamiaru uszczesliwiac wszystkich na sile skoro nawet nie moga odpisac czy im pasuje ta forma (choc musi bo to jedyne wyjscie) proponuje napisac pismo o kurs powtorkowy i podpisza sie pod nim osobe zainteresowane. Adrian wyslal meile wiec bedzie wiedzial kto jest chetna a reszta niech robi co uwaza
Ja pasuje i podziękuje. Nikt mi nie zagwarantuje, że po kursie powtórkowym zaliczę matme, a po tym co się działo ostatnio to już nie wierze w cuda. A jeśli dalej byłyby taki układ jak teraz czyli sobota Wrocław a niedziela Bielawa i jeszcze pewnie ten kurs byłby we Wro bo wątpie zeby zrobili w Bielawie to zwyczajnie nie dam rady w kwestii finansowej. Nie po to złożyłem papiery do Bielawy zebym dymał do Wrocka, gdzie do Bielawy mam 50 km a do Wro 90 km...
Z tego miejsca moge tylko wszystkim podziękować za wspólne " Studia", Panie i Panowie było dobrze
Prawa Administrowania otrzyma Adrian, moge wam tylko życzyć powodzenia i dalszego doskonalenia sie na Politechnice:D
Kto wie czy za jakiś czas nie spotkamy sie gdzieś na tej śmiesznej Polibudzie we Wrocku
Dbajcie o Grażynę bo drugiego tak dobrego i pomocnego człowieka od matmy to wy nigdzie nie znajdziecie
Administrator
Napisałem dzisiaj rano maila do Pani pDziekan, czekam na odpowiedź. Jeżeli coś będę wiedział-dam znać!
Szkoda, że musimy się żegnać na tym etapie...
Adrian mam nadzieje że zostałem uznany jako osoba zainteresowana i zostałem wpisany na tą liste ja nie chcem sie poddać chciałbym dlej z ta grupa studiowac i pokazac prosinowi ze zrobił błąd oblewajac osoby którym naprawde zależy
Administrator
Napisałem maila ogólnego, zaznaczyłem w nim również, że z miłą chęcią dostarczę pismo osobiście podpisaną przez zainteresowane osoby. Jeszcze maila nie odczytała, ponoć jest bardzo zapracowana kobieta...
Jeżeli bedzie możliwość kolejnego egzaminu poprawkowego to ja jak najberdziej sie na to pisze. Ale jesli w gre wchodzi jakiś dziwny kurs, to tak samo jak Czarek ja poprostu pasuje. Sorry ze dopiero teraz wlaczam sie do dysksji, ale niestety zbyt duzo zajęć mam..
Czarek , Jaro , Chłopaki nie rezygnujcie tak szybko zawsze można zrobić kurs Matmy 1 , przed kursem Matmy 2 i zdać obydwa na raz , oczywiście to więcej pracy i wyrzeczeń ale jest to możliwe, Grażyna zaproponowała nam swoją pomoc w podciągnięciu Matmy 1 i nawet Matmy 2 , jeszcze nie wszystko stracone , musimy walczyć bo mamy duże szanse żeby po tym semestrze wyjść na zero , więcej optymizmu i samozaparcia i do pracy panowie a na pewno jak podołaliśmy z tyloma przedmiotami to i matmę możemy zdać :-)
Mogę Wam zagwarantować (Widmo to co Ciebie), ze jeśli będziecie się uczyć matmy i będziecie robić sami zadania, to zdacie tą matmę...I na cuda nie ma co liczyć. Umiesz liczyć? Licz na siebie. Tylko od Ciebie zależy wynik, i ile pracy w to włożysz..."Jakiś dziwny kurs"? To będzie ten sam kurs z matematyki przez który przechodziliśmy w tym semestrze, czyli powtórka z rozgrywki. To jak drugi raz będziecie przez to samo przechodzić, to już chyba nie ma bata co, jak to, że spokojnie zdacie w przyszłej sesji...
A jeśli i tak chcecie jakieś studia zrobić na Politechnice, to w życiu nie unikniecie konfrontacji z matematyką, tylko czy czasem nie z gorszą jej wersją...To co mieliśmy, to była totalnie okrojona wersja matmy aż do granic możliwości, rozumiem że dlatego że są to w końcu studia zaoczne, ale jednak...